boiler-anode-vervangen

Anode waar dient dat voor?

Als je wilt dat jouw net gekochte elektrische boiler langer meegaat dan moet je even weten wat een Anode eigenlijk is. Want deze dient elke twee jaar vervangen te worden voor een betere werking van de boiler.

We gaan uitleggen wat het is en hoe je deze zelf eenvoudig kunt vervangen.

Waarom zit de Anode in de boiler?

Tijdens de werking van de boiler komt er water doorheen, hierdoor kan het binnenwerk gaan corroderen. en een anode dient simpel ter bescherming van de binnenverwarming boiler.

De meeste boilers van deze tijd hebben een metalen ketel met een emaille coating aan de binnenkant. En om deze coating te beschermen is er een anode geplaatst.

De anode maakt de tank kathodisch waardoor corrosie wordt geremd.

Controleer anodes elke twee jaar

Roest wordt dus wel afgeremd door de anode maar het is toch noodzakelijk om elke twee jaar de anodes te controleren en zo nodig te vervangen.

Want kalk tast apparaten aan en ook een boiler. Je kunt ook de anode zelf schoonmaken dit zal aanzienlijk schelen.

Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van de water kwaliteit in de buurt.

Wist je dat ….je de anode eenvoudig zelf kunt vervangen? Met slechts een paar schroeven los draaien. Laat de ketel eerst leeg lopen zodat er geen water meer in zit.

Hoe werkt het?

Wanneer metaal, zoals de stalen wand van een ketel, in contact komt met water, zal er een corrosieproces ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door elektrochemische reacties tussen metaal en water. Met name als water zouten of mineralen aanwezig is die het geleidend maken.

Een anode trekt corrosieve elementen naar zich toe omdat deze ‘edeler’ is dan staal in de tank. Dit zorgt ervoor dat de anode in plaats van de boiler roestig wordt.

Dit betekent dat de anode langzaam zal slijten en dat de boiler kan gaan lekken.

Wanneer merk je dat de anode vervangen moet worden?

  • als de ketel vreemde geluiden maakt, zoals gepiep
  • als het water niet meer opwarmt. Omdat kalkvorming op de anode andere componenten kan aantasten, zoals de elektrische weerstand.
  • als de boiler een vreemde of onaangename geur afgeeft, wat kan betekenen op corrosie in de tank.

Vervang de anode

Je begrijpt nu dat een anode een zeer belangrijk onderdeel is dat de tank van de boiler helpt beschermen tegen roestvorming.

Je kunt dus zorgen voor een langere levensduur van de elektrische boiler door de anode ieder jaar te controleren en indien nodig elke twee jaar te vervangen.


Geplaatst

in

door